Kayyumun kararı mahkemelik oldu

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, EUA Üyeliğinden Çıkarma Kararıyla Eleştiri Topladı

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversiteyi akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarmıştı.

Rektör, 2001’de kurulan EUA’nın kurucuları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi’ni Ocak 2025’te üyelikten çıkararak eleştirilere maruz kaldı. Bu karar, keyfi bir şekilde alındığı gerekçesiyle büyük tepki topladı.

Kayyum Rektör Ataması Mahkemelik Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 02 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması, ‘kayyum rektör’ eleştirilerine yol açtı. Atanan rektörlerin uygulamaları, üniversitedeki olayların artmasına sebep olurken mevcut rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin EUA’dan çıkarma kararı, Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman tarafından mahkemeye taşındı.

3 profesörün açtığı yargı süreci sonucunda İstanbul İdare Mahkemesi‘nde aldıkları kararın durdurulması talep edildi.

Gelen bilgilere göre; Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu EUA’nın amacının, akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

“Keyfi ve Hukuksuz Kararlara Karşı Mücadele Devam Ediyor”

Prof. Sevgen açıklamasında şunları belirtti: “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün, ibresinin keyfi şekilde tersine çevrilmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Hukuksuz ve keyfi kararların ardı arkası kesilmiyor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alacak yeni bir yasanın uygulanmasını umuyoruz.”

Related Posts

İstanbul’da 74 bin kişi depremin ardından okullarda barındı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 2 bin 617 okulun kapılarını vatandaşlara açtığını, 74 bin 11 kişiye barınma imkanı sunulduğunu bildirdi.

Özel’den Erdoğan’a ‘düello’ teklifi

CHP lideri Özgür Özel, Mersin’de yaptığı konuşmada “Erdoğan’a düello teklif ediyorum, İmamoğlu yargılaması canlı yayında yapılsın. Millet suçluluğuna ikna olursa siyaseti bırakacağım” dedi.

Kanseri yendi, meme estetiğiyle hayatı kabusa döndü

İstanbul’da yaşayan Güzide Kozan, aynı doktor tarafından üç kez ameliyat edildi. Ancak bir süre sonra ise göğüs bölgesindeki etler çürümeye başladı. Haber: Tugay Saday

Hamas yetkilisinden “5 yıllık ateşkes” açıklaması

Hamas yetkilisi, tüm rehinelerin tek seferde serbest bırakılacağı ve Gazze’de 5 senelik bir ateşkes öngören bir anlaşmaya açık olduklarını söyledi.

Kadriye Kasapoğlu kimdir? Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu neden gözaltına alındı?

Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu gözaltına alındı. Kadriye Kasapoğlu kimdir? Ekrem İmamoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Kadriye Kasapoğlu neden gözaltına alındı?

Ticaret Bakanlığından deprem çantası ve çadırı denetimi

İlkyardım çantası, deprem çadırı ve çantası gibi malzemelerde fahiş fiyat artışı yapıldığına dair şikayetler üzerine Ticaret Bakanlığı ekipleri bu ürünlerin satışını gerçekleştiren işletmeler nezdinde denetimler gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir