İşte Karadeniz’de yeni gaz keşfinin şifreleri… ‘Türkiye merkez olma pozisyonunu güçlendiriyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz’de 75 Milyar Metreküplük Doğal Gaz Keşfedildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Karadeniz’de doğal gaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük gazın keşfedildiğini duyurdu. Bu önemli keşif, Türkiye’nin enerji sektöründe yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

Abdülhamid Han Gemisi Tarafından Keşfedildi

Keşif, Türkiye’nin ileri teknoloji sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte yapıldı. Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

27 Mart’ta başlayan ve 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta keşfin müjdesi verildi. Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak açıklanan keşfin, Türkiye’nin enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Değerlendirmesi

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz’deki potansiyel sahaların adım adım araştırıldığını belirtti. Sakarya Gaz Sahası ve çevresindeki yeni yapıların test edilerek rezerv potansiyelinin geliştirildiğini vurgulayan Akyener, keşfin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Akyener, keşfin ekonomik değerine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede, “Doğal gazın metreküpü 15 lira olarak hesaplandığında, tamamı üretilebilir 75 milyar metreküplük gazın ekonomik değerinin 30 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Keşfedilen gaz rezervinin Türkiye’nin enerji dışa bağımlılığını azaltacağını belirten Akyener, “Doğal gaz ithalatına olan bağımlılığımızı azaltarak, enerji sektöründe daha güçlü bir konuma geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Enerji Pazarında Güçlü Konumunu Sürdürüyor

Türkiye, son yıllarda enerji sektöründeki keşif ve üretim çalışmalarıyla uluslararası alanda güçlü bir konuma yükseliyor. Artan doğal gaz rezervleri sayesinde Türkiye, enerji ihraç eden bir ülke haline gelmeye doğru ilerliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye, enerji ticaretinde merkez ülke olma hedefine doğru kararlı adımlarla ilerliyor.

Suriye’ye doğal gaz ihracatı ve Balkan ülkelerine olan sevkiyatlarla Türkiye’nin doğal gaz ticaretindeki rolü giderek artıyor. Türkiye’nin enerji sektöründeki gelişmeleri, ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki etkinliğini daha da güçlendiriyor.

Related Posts

Hasarlı binalarla ilgili yeni dönem! Artık zorunlu oldu

Depremlerin ardından özellikle yeni binalarda detaylı inceleme yapılmadan verilen yıkım kararları, vatandaşlar ve meslek odaları tarafından eleştirilmişti. DAİMFED Malatya Şube Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Kadircan Esen, 1 Haziran 2024 tarihinde …

‘Araç muayenede kredi kartı tahsilat farkı kabul edilemez’

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, araç muayene istasyonlarına araçlarını muayeneye getiren vatandaşlardan kredi kartı ile ödemelerde ek komisyon alınmasının haksızlık olduğunu açıkladı.

Küresel piyasalar Powell’ın açıklamalarına odaklandı

Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte karışan küresel piyasalar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarına odaklandı. Fed’in para politikasının değişmesiyle ilgili karar alıp almayacağı merak edilirken ABD’deki büyüme verileri izlenecek.

Avrupa’yı Hürmüz gerilimi vurdu: Gaz fiyatları yüzde 15 arttı

İsrail’in İran’a saldırısıyla başlayan Orta Doğu’daki çatışmalar, enerji piyasalarını sarstı. Hürmüz Boğazı’nda LNG sevkiyatına dair risklerin büyümesi, Avrupa’da doğal gaz fiyatlarını sadece bir haftada yüzde 15 yükseltti.

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bucak: Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor

Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bucak: Veriler artış gösterse de nitelik kaybı sürüyor

Avrupa’nın tüketim mal ve hizmetlerinde en pahalı ülkesi belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları” sonuçlarını açıkladı.